Wijnen

In Noordwest-Italië ligt een van de meest bekende en grootste wijnstreken van het land, de Piemonte, wat letterlijk ‘aan de voet van de berg’ betekent. De invloed van de Alpen op de wijnen die er geproduceerd worden, is dan ook niet te ontkennen. De wijnstreek is een van de grootste in Italië en er worden enkele van de meest krachtige en eigenzinnige wijnen gemaakt.

Een aantal druivenrassen die in deze streek zijn aangeplant, zijn typisch voor de Piemonte. Bijvoorbeeld de witte wijn-druif Arneis. En ook de populaire druif Barbera. Hoewel deze druif in heel Italië verbouwd wordt, komt Barbera oorspronkelijk uit Piemonte.

Deze wijnen zijn toegankelijk, hebben donkere kersenaroma’s, weinig tannines en frisse zuren. Verder worden in Piemonte druivenrassen als Dolcetto (fris en licht), Brachetto (tanninerijke, parelende tot mousserende wijnen) en Nebbiolo (waarvan de topwijnen Barolo en Barbaresco worden gemaakt) verbouwd. Alle pogingen om de Nebbiolo in een andere regio aan te planten mislukten. Alleen in Piemonte levert de druif wijnen van de hoogste kwaliteit op met een bijzonder lichte kleur, aroma’s van truffel, teer, thee en rozen en een hoog tanninegehalte.